2016 m. liepos 8 d., penktadienis

Paula Hawkins "Mergina traukiny"

Skaitytojams, išsiilgusiems kraują kaitinančių detektyvinių romanų, "Mergina traukiny" bus lyg atgaiva sielai, priversianti įsitraukti į istoriją ir kuriam laikui pamiršti asmeninį gyvenimą. Gillian Flynn romanas "Dingusi", Anne Cassidy romanai, Jodi Picoult kolekcija - rodikliai, padėsiantys jums apsispręsti, ar verta skaityti šį kūrinį, 2015 metais puslapio Goodreads lankytojų įvertintą kaip geriausią kategorijos "Mistery and thriller" knygą.


Vaizdo rezultatas pagal užklausą „mergina traukiny knyga“Kūrinyje "Mergina traukiny" pasakojama moters Rachel paini gyvenimo istorija. Rutiniško gyvenimo pasekėja pati nepastebėjo akimirkos, kai kasdien du kartus per dieną važiuodama traukiniu savaime pradėjo stebėti šalikelėje esančio namo ir jo šeimininkų verdantį gyvenimą. Moteris net sukūrė vardus namo gyventojams - Jess ir Jason. Rachel pati pripažino, jog stebėdama svajonių gyvenimą iš šalies ji pavydėjo šiems žmonėms, kurie turėjo tai, ką ji prarado prieš daugelį metų - laimingą šeimos gyvenimą. Bet Rachel net nenutuokė, kad iš tiesų Jess ir Jason pora yra Megan ir Scott, kurie kur kas labiau susiję su Rachel gyvenimu nei ji nutuokė, o svarbiausia - Rachel net negalėjo įsivaizduoti, kad netikėtai Megan bus laikoma dingusia, o su tuo pati moteris bus itin susijusi.

Kai Rachel gyvenimas tapo iliuzija ir ji ėmė gretinti savo žlugusią santuoką su jos įsivaizduojamu tobulu Jess ir Jason gyvenimu, moteris nesuvokė, jog jie taip pat turėjo asmeninių problemų, todėl vos tik jos išlindo į viešumą, Rachel negalėjo patikėti, jog jos svajonių šeimos gyvenimas byra į šipulius, kad tik jai vienai lemta patirti tragišką santuoką. Istorija pasakojama iš trijų moterų perspektyvų: Rachel, jos buvusio vyro žmonos Anna ir net pačios dingusios Megan, o visos šios moterys vienaip ar kitaip susijusios su tuo pačiu asmeniu. Man patiko šis autorės pasirinkimas būtent taip struktūrizuoti šį romaną, nes atskleidžiama tiesa iš skirtingas nuomones turinčių nuomonių, galima susidaryti šališką nuomonę apie susiklosčiusią situaciją.

Dažniausiai skaitytojai jaučia simpatiją pagrindiniams knygų veikėjams, nes net jeigu jie vaizduojami kaip blogiečiai, rašytojai pateikia jaudinančias istorijas, kurie vienaip ar kitaip išteisina jų poelgius. Šiame romane man buvo sunku susitaikyti su mintim, kad pagrindinė veikėja Rachel turėtų būti laikoma geriete, gyvenimo nuskriausta moterimi - kur kas dažniau jaučiau šaltus jausmus, kurie tikrai nepateisino moters poelgių net jei ji pati tiksliai nežinojo ką iš tiesų padarė. Nuolatinis pasiteisinimas, jog ji ne kartą paslaptingai dėl savo alkoholystės problemos neatsiminė esminių įvykių, ėmė erzint, ypač kai išgirdusi tiesą ji bet kokiu atveju neigdavo savo neigiamą poelgį, teigdama, kad to negalėjo būti.

Net jeigu tai detektyvinis romanas, "Mergina traukiny" paliečiamos ir itin aktuali šeimos tema. Manau, kad pagrindinė romano idėj yra įtikinti skaitytojus laiku pastebėti net ir pačius menkiausius pokyčius, nuo kurių ir prasideda asmeninio gyvenimo griūtis. Juk dvi iš šalies puikiai atrodančios pavyzdingos santuokos ne veltui įkomponuotos šiame kūrinyje - jos primena, kad kartais viešas įvaizdis ir šypsena reiškia visai ne laimę, o bandymus nuslėpti problemas. Jog net ir menkiausias barnis ar problemų nutylėjimas gali ateityje nuvesti iki kur kas rimtesnių problemų. Santuoka yra vienas rimčiausių įsipareigojimų, bet norint ją išsaugoti privalu nebėgti nuo problemų, kurias patiria visi, o kovoti su jomis. Dėl šios priežasties ir pagrindinė veikėja Rachel negalėjo pasiduoti ir neišsiaiškinti tiesos apie Megan dingimą - šios moters ir Scott porai ji jautė artumą, Megan ir Scott buvo tarsi pavyzdys, įrodantis, kad laiminga santuoka egzistuoja, todėl ir Rachel visais įmanomais būdais stengėsi išvengti įrodymų, liudijančių priešingai.

Istorija, slypinti romane, man pasirodė labai paini. Autorė Paula Hawkins sugebėjo meistriškai sudėlioti visus įvykius taip, kad galiausiai pasimeti ir nebesupranti, kas kūrinyje atlieka geriečių, o kas blogiečių vaidmenis. Knygos eigoje sužinosite apie paslaptingą raudonplaukį vyrą, apie Megan praeitį ir kūdikį bei kaip Megan buvo susijusi su Tom ir Anna. Taip pat labai įdomi situacija nutiks is Rachel, kuri kažkokiu jai pačiai nežinomu būdu buvo įvykio vietoje, bet nieko neatsiminė, todėl po truputį atgimstantys prisiminimai apie lemtingą naktį bus tarsi užuominos, padėsiančios arba lengviau išsiaiškinti tiesą, arba tai tik dar labiau suklaidins. Knygoje rasite kur kas daugiau neaiškumų, kurie jus itin klaidins, bet įdomumo dėlei, nusprendžiau jų neatskleisti.  Dažnai galvoju apie galimybę parašyti romaną pačiai, todėl man visada įdomu nuspėti, kaip jaučiasi kiti rašytojai, kurdami savo kūrinius. Man asmeniškai detektyvo žanras atrodo itin sudėtingas, o ši knyga buvo net painesnė nei mano itin mėgstama Gillian Flynn "Dingusi". Vien už taiklų ir puikiai apgalvotą darbą rašytoja Paula Hawkins yra verta pagyrimų.

Vienas įdomiausių pastebėjimų apie šį Paula Hawkins romaną tai buvo būtent jo pavadinimas. Radusi šį kūrinį Goodreads puslapyje, nuoširdžiai galvojau, kad tai kūrinys, skirtas jaunimo kategorijai (15-30 metų), o mano spėjimus patvirtino ir lietuviškas pavadinimas "Mergina traukiny". Bėda ta, kad Rachel visai nebebuvo mergina - ji jau buvo subrendusi moteris ir per savo gyvenimą patyrusi kur kas daugiau nei kitos vidutinio amžiaus moterys. Nors kūrinys galbūt ir yra apie suaugusiųjų gyvenimą, šeimos problemas, tai nereiškia, kad jaunimui jis nėra tinkamas, kaip tik labai rekomenduočiau šį kūrinį visiems jau minėtųjų Gillian Flynn, Jodi Picoult gerbėjams, o taip pat ir tiems, kurie mėgsta pasinerti į intrigas ir paslaptimis nusėtus gyvenimus, siekdami kartu su veikėjais išsiaiškinti tiesą.





Komentarų nėra: