2015 m. rugsėjo 4 d., penktadienis

Jandy Nelson "Padovanosiu tau saulę"

"I'll give you the sun" buvo ko gero pati laukiamiausia 2014 metų knyga. Jandy Nelson yra itin žinoma pasauliniu mastu, jos kitas kūrinys "The sky is everywhere" pakerėjo tūkstančius, o "Padovanosiu tau saulę" įvertintas taip gerai, kad ateityje net sulauksime filmo, paremto šia knyga. Pagaliau ir jūs, skaitytojai, galėsite įvertinti šį ilgai lauktą šedevrą!

Prieš rašydama šį aprašymą, pasiskaitinėjau daugiau recenzijų apie šią knygą, nes buvo labai įdomu sužinoti, ką apie kūrinį mano kiti. Vienareikšmiškai visi šią knygą vertina teigiamai ir laiko viena geriausių 2014 metų knygų.

"Ill give you the sun" pasakoja apie dvynių gyvenimą trijų metų laikotarpiu. Trylikametis Nojus ir jo sesuo Džudė buvo neišskiriami. Juos siejo ne tik kraujo ryšiai, bet ir neapsakomas artumas.  Brolis ir sesuo dalijosi paslaptimis ir juos siejo vienas bendras pomėgis - menai. Istorija prasidėjo būtent nuo akimirkos, kai vaikų mama pranešė, jog nori užrašyti savo vaikus į prestižinę menų mokyklą. Nuo šios akimirkos ir prasidėjo visi įdomumai...

Nojus visą savo gyvenimą galvojo, kad Džudė buvo jo močiutės ir tėčio numylėtinė. Jis jautė savo artimų šeimos narių meilę sesei, bet to negalėjo pasakyti apie save. Būdamas dar visai jaunas vaikinas, Nojus patyrė patyčias mokykloje, todėl mamos pranešimas suteikė jo gyvenimui naujų spalvų, be to, laikui bėgant mama pastebėjo sūnaus talentą ir Nojus suprato, kad atrado žmogų, kuris mylėjo jį labiau nei jo sesę...

Istorija pasisuko kita linkme, kai buvo padalinta į atskirus skyrius, kurie buvo iš abiejų vaikų perspektyvos. Kalbant apie kūrinio struktūrą, galiu įvertinti, kad autorės mintis buvo tikrai geniali, nes ji išskyrė dvynius taip, kad Nojus pasakojo dvynių istoriją būdamas 13-14 metų, o Džudė tai darė trim metais vėliau - būdama šešiolikos. Taigi, gaunasi taip, kad knygoje praeitis bus siejama su dabartimi.
Buvo tikrai įdomu paskaityti kūrinį iš abiejų veikėjų perspektyvos, nes mes, skaitytojai sužinojome ne vieną paslaptį, apie kurią nežinojo tai vienas, tai kitas dvynys. O būtent paslaptys juos ir tolino, todėl buvo skaudu matyti, kad kartais dėl itin svarbių priežasčių jie slėpė tam tikrus dalykus viens nuo kito ir taip jų pasauliai griuvo. Būtent paslaptys, apie kurias mes žinojome, ir buvo tos pamestos dalelės, kurias sudėjus į vieną vietą, būtų galima atkurti jų šiltus santykius.

Būtent faktas, kad dvyniai atsirinkinėjo žmones, kurie mylėjo vieną ar kitą labiau, parodė jų pirmąsias tarpusavio problemas. Atsiskleidė pavydumo bruožai, kurie gerokai sugadino ne tik broliškus santykius, bet ir pačią situaciją šeimoje... Knygoje išvysite, kaip brolis ir sesuo kovojo dėl draugų, dėl mamos dėmesio, net dėl vietos po saule. Tokie santykiai dažnai pastebimi ne tik knygų pasaulyje, bet ir realybėje, todėl autorės pasirinkta tema ir išpildymas labai atitinka paauglių gyvenimą ir realijas.

Kai girdime kalbant apie dvynius, dažniausiai pasakojimai būna apie tai, kokie artimi būna šie žmonės ir kaip jie negali gyventi vienas be kito. Šį kartą Jandy Nelson pasakoja kiek kitokią istoriją, kurioje dvyniai iš geriausių draugų tampa kone didžiausiais priešais.

Džudė buvo visiška Nojaus priešingybė. Mergina mėgo vakarėlius, draugų kompanijas. Ji buvo lyg kompanijos siela. O Nojų ji vadino "Keistuoliu", bet gerąja prasme. Ji labai vertino šį brolio bruožą ir nenorėjo, kad jis pasikeistų. Nojus buvo labiau atsiskyrėlis, nepritapėlis. Jis buvo lyg tikras menininkas, kuris būtent ir turėjo patekti į menų mokyklą, bet dėl tam tikrų priežasčių, apie kurias sužinosite, Jude pateko į mokyklą viena ir tai ko gero ir nulėmė jų šiltų santykių pabaigą.

Kūrinyje atskleidžiama motiniško dėmesio svarba. Nors Džudė turėjo savo pusėje ir močiutę, ir tėtį, mergina troško savo mamos, su kuria deja itin daug konfliktavo. Būdama moteriškosios lyties atsotve, Džudė pati juto, kad norėtų turėti šalią mamą, kuri padėtų jai iškilus įvairioms problemos, bet kartu ji buvo per daug principinga, kad ją prisileistų. Vėlgi pavydas gadino šiuos santykius. Retai kada pasižymiu knygoje puslapius, kad vėliau galėčiau aptarti juos aprašymuose, bet šį kartą padariau išimtį, nes taip, kaip kalbėjo Jude apie savo mamą, buvo neapsakomai gražu.

"I’ve tried everything to get through to her, Guillermo. Absolutely everything. I have this weird book and I scour it for ideas nonstop. I’ve done it all. I’ve slept with her jewelry under my pillow. I’ve stood on the beach at midnight, holding up a picture of the two of us to a blue moon. I’ve written letters to her and put them in her coat pockets, in red mailboxes. I’ve thrown messages into storms. I recite her favorite poem to her every night before I go bed. And all she does is break what I make. That’s how angry she is.” I’ve started to sweat. “It would kill me if she broke this.”

Kitas reiškinys, susijęs su Džudė ir mama, yra nusakytas paskutinėse citatos eilutėse. Matote, negaliu atskleisti vieno, itin reikšmingo įvykio, pakeitusio šeimos gyvenimą, tad pasakysiu taip, kad gali būt, jog ir nesuprasite, todėl perskaitę knygą grįžkite prie šio aprašymo. Džudė kaltino save dėl jos ir mamos santykių pablogėjimo ir tam tikrų dalykų, todėl manė, kad mama viską jai gadino. Jos darbus, jos planus ir kitus dalykus. Džudė manė, kad mama tokiu būdu keršijo jai, nors taip tikrai nebuvo...

Kaip ir minėjau, Nojus nepateks į menų mokyklą, bet jo gyvenimas pasikeis iš esmės, kai jis sutiks vaikiną Brian. Brian taps ne tik geriausiu Nojaus draugu, bet ir jo gelbėtoju. Vaikinas įtrauks Nojų į vakarėlių ir draugų pasaulį, kuris itin pakeis Nojaus asmenybę... Be to, šie du vaikinai turės ir savų paslapčių...

Tikriausiai įdomu sužinoti ir apie patį pavadinimą, bet iš tikrųjų labai sunku kažką pasakyti, o tuo labiau prikišti savo nuomonę, savo idėją. Matote, Džudė ir Nojus, dar palaikydami gerus santykius, dėl tam tikrų priežasčių ėmė dalinti pasaulį. Pavyzdžiui Nojus atiduodavo Džudei žolę, debesis, vandenį ir kitus dalykus, o Džudė mainais duodavo dar kažką kitą jam. Tokiu pačiu principu buvo atiduota ir knygos pavadinime minima saulė. Deja, dėl įdomumo neatskleisiu tikrosios istorijos, bet ji bus labai ypatinga ir šilta.

Taigi, iš esmės iš šios knygos galite tikėtis labai labai daug. Taip dariau ir aš ir tikrai nenusivyliau. Autorės rašymo stilius buvo tiesiog nuostabus: kupinas metaforų, lengvas ir gerai apgalvotas. Esu tikra, kad kūrinys jus sužavės. Knygoje paskaitysite apie kelias meilės istorijas, apie skirtingus dvynių požiūrius į gyvenimą, skirtingus jų menų išsireiškimus. Taip pat įvyks vienas, labai svarbus įvykis dvynių šeimoje, kuris visam laikui pakeis jų gyvenimus... Taip, kad šioje knygoje visko yra labai daug ir galėčiau rašyti ir rašyti, bet tuo pačiu juk nenoriu sugadinti ir skaitymo malonumo. Labai norėčiau, kad paskaitytumėte šią knygą, ji tikrai verta dėmesio. Nuostabus ir jaudinantis kūrinys!


Komentarų nėra: