2013 m. birželio 27 d., ketvirtadienis

Charlotte Bronte "Džeinė Eir"



Šią aprašinėjamą knygą galiu pavadinti "Kartų knyga". Mano mama, krikšto mama, močiutė ir galbūt kitos mano šeimos moterys skaitė šią knygą ir mėgavosi ja. Esu tikra, kad jeigu paklaustumėte savo giminaičių, jos atsakytų tą patį.

"Džeinė Eir" yra kūrinys, parašytas 1847 metais. Tai ko gero pats seniausias kūrinys, kurį skaičiau. Neskaitant visų naujų leidimų, kurie, beje, buvo dažnas reiškinys.  Ši knyga vadinama romantiškiausia Anglijos meilės istorija. Tai pasakojimas apie 18-metę Džeinę ir jos sunkų kelią laimės link.

Džeinė Eir, pagrindinė veikėja, kurios visas gyvenimas aprašomas šioje knygoje. Mergina nuo pat mažens tapo našlaite, apsigyveno pas nedorus giminaičius, kurie, deja, jos nepripažino. Netrukus tie  patys žmonės išsiuntė mergaitę į Mergaičių internatą, kur ji praleido aštuonerius savo gyvenimo metus. Mergina būtų praleidusi net ir daugiau, bet ji buvo itin ryžtinga, užsispyrusi, išsilavinusi mergina, kuri suprato, ko norėjo iš gyvenimo. Jai norėjosi kažko daugiau... Po kiek laiko jos noras išsipildė ir ji apsigyveno naujoje vietoje, kur patyrė laimingiausias savo gyvenimo akimirkas...

Turbūt neturėčiau atskleisti to, ką dabar perskaitysite, bet rašydama, kad tai romantiškiausia meilės istorija, tiesiog negaliu užsiminti apie meilę. Tuose pačiuose namuose, kuriuose Džeinė apsigyveno kaip mažos mergaitės guvernante (mokytoja), ji sutiko ir pirmąją meilę. Deja, amžiaus ir luomų skirtumai neleido merginai mylėti to vyro. Labai pasijautė XIXa. vertybės. Mergina žinodama visus tuos skirtumus ir priežastis, kodėl ji negali būti kartu su mylimuoju, net nesistengė parodyti jam savo jausmų, žvelgti į jį įsimylėjusiomis akimis, ji elgėsi kaip paprasta darbuotoja. Bet taip buvo iki tol, kol pats jos mylimasis nepradėjo rodyti savo jausmų Džeinei... Deja, norint jiems būti kartu ir ilgai ir laimingai gyventi, teko patirti daugybę problemų, išgyventi daugybę nuosmukių. Visgi laimės tikrai reikia kartais paieškoti. Kai Džeinės mylimojo paslaptis buvo atskleista, atsiskleidė merginos religiškosios savybės ir įvyko dar viena permaina jos gyvenime, kuri pakeitė visą jos gyvenimą...

Mane, kaip labiau mėgstančią XXa. literatūrą, visgi sužavėjo šis kūrinys visapusiškai. Gal kai kurios vietos buvo per daug ištemptos, bet jos tikrai netrukdo. Šioje knygoje buvo ir šilto irt šalto, ir kritimų, ir pakilimų. Visko. Kai, rodės, jog artėja laiminga arba ne pabaiga, vis kas nors nutikdavo ir pratęsdavo šią istoriją. Tai vienas iš skirtumų su šiuolaikine literatūra, kurios pabaigą galima nuspėti jau pradžioje. Šioje knygoje yra vertinami visai kiti dalykai nei dabartinėje literatūroje: išskirtinė pagarba moterims, religingumas, garbė, mandagumas... Visa tai šiuolaikiniam jaunimui jau ir svetima.

Šis romanas itin jausmingas, gražus, natūralus, išskirtinis. Dar daugybę būdvardžių galėčiau pridėti jam apibūdinti. Ne veltui galite rinktis ne iš vienos Džeinės Eir knygos leidimo, ne veltui galite pamatyti ne vieną Džeinės Eir filmą. Visas pasaulis žino šią merginą ir yra bent kiek apie ją girdėję. Džeinė Eir yra Anglijos pasididžiavimas, pavyzdinės moters idealas.

Apibendrinant norėčiau pasakyti, kad kiekviena mergaitė, mergina, moteris turėtų perskaityti šią knygą ir įsigilinti į ją, kaip į moters bibliją. Tai labai trapus ir jausmingas romanas, kuris įtrauktas į geriausių pasaulio knygų istorijoje sąrašą, be to dar ir užima vieną iš pirmutinių pozicijų. Komentaruose norėčiau sulaukti ne tik nuomonių apie šią knygą, bet ir tai, kurį ar kuriuos leidimus skaitėte ir kurie labiausiai jums patiko, bei galbūt kuo jie skiriasi. Ačiū


Skaitytojų nuomonės:
Prieš daugiau nei 20 metų - šią knygą skaitė mano mama, būdama jauna. Tada aš atradau šią knygą, seną ,kiek nublukusiais puslapiais.Perskaičiau ir nepamirštu. Ir jei turėsiu dukrą, tikiu, jog ji irgi ją perskaitys.Kiekvienai moteriai jautrus kūrinys.

Pauglysteje skaičiau šią knygą du kartus. Praėjus beveik 10-čiai metu vėl ją paėmiau į rankas, ir nors jau žinau kuo baigsis istorija, skaityti nei kiek nenuobodu, nuostabu vėl kartu su herojais išgyventi jų gyvenimo istoriją pajusti tuos stiprius ir gyvus jausmus dar kartelį

Esu perskaičiusi daug įvairiausiu romanu ir kito pobūdžio knygų. Ir drąsiai galiu teigti, kad ši knyga šiuo metu užima pirmąją vieta mano topuose. Toks gyvas ir su netradicine meilės istorija, niekaip negalėjau atsiplėšt ir taip nuliūdau, kai pasiekiau paskutinius knygos puslapius. Man norėjosi skaityti dar ir dar, bet bet.. 

Nesu skaičius geresnės knygos ir nebus už ją geresnės. Man kiekviena klasiška knyga yra savotiškai įdomi (naujų nemėgstu, nes jos psichologiškai tuščios), tačiau Džeinė Eir - pati geriausia. 
Žmonės kurie vertina jausmus, gamtą, natūralumą, tikrai nesigailės ją paskaitę. :)


Knyga nuostabi. Istorija, kuri parodo, kad vertybės yra aukščiau visko ir nustūmus jausmus į šalį galima mąstyti vien tik protu. Aprašyta istorija yra puikus pavyzdys parodantis, kad meilės net atstumas nemažina... Knygą gavau dovanų ir ją perskaičiusi tikrai suprantu kodėl ji patenka į UK knygų top 20.

Nuostabi knyga.Pirma mano vaikystėje perskaityta "suaugusiųjų" knyga, tai buvo prieš 43 metus. Per tą laiką perskaičiau daugybę knygų, bet geresnio romano apie meilę neteko skaityti. Tai amžina vertybė, kol knygos bus skaitomos ši knyga visada turės savo gerbėjų..

Taip pat skaitau šią knygą ir dievinu ją... Žaviuosi ne tik pačia Džeine, kuri turi visus tų laikų tikroms ledi būtinus bruožus ( ji protinga, taktiška, kukli, ištikima, draugiška, mandagi ir t.t.), bet ir apskritai to laikmečio atmosfera. Gaila, kad šiais laikais nėra ledi ir džentelmenų..

Nuostabiausia. Nepakartojama. Pati geriausia kada nors skaityta knyga. Nežinau, kaip gyvenčiau be šio šedevro. Ji mano geriausia gyvenimo draugė. Ji tobula mano sielos gydytoja. Tai mano stalo knyga. Panelė Eir - tai pats geriausias padoraus elgesio ir moteriškos savigarbos pavyzdys.

FANTASTIŠKA knyga, galėčiau skaityt ir skaityt. Kai skaičiau, mane taip įtraukė, kad būdavo sėdžiu ir tą patį puslapį su įdomia scena skaitau dar ir dar kartą :D Tiesiog nuostabi meilės istorija. Bene nuostabiausia mano skaityta knyga!!!! ♥

Kelių iš daugelio filmų viršelių nuotraukos:
Dzeine Eir (2011) Poster


O ką apie šią knygą manote jūs?
(Pažymėkite jums tinkančią reakciją ir pakomentuokite)

Gabyx2

Komentarų nėra: